12 Ağustos 2015 Çarşamba

on

Yaşamınız boyunca hemen hemen her gün, hatta gün içinde defalarca ikna ediyor ve ediliyorsunuz. Çevrenizdeki bazı kişilere duyduğunuz güvenin onların sizi ikna etmesinde büyük rol oynadığı bir gerçek. Bunun tam aksini de söyleyebiliriz. Herhangi bir nedenden dolayı güvenmediğiniz kişilerin sizi ikna edebilmesi zordur hatta imkânsızdır.

Peki, acaba insanlar herhangi bir öneriyle karşılaştıklarında ne düşünürler? Karar vermeden önce zihinlerinde hangi sorulara yanıt ararlar? Bu yanıtlar ne olursa ikna gerçekleşir?

Her şeyden önce, insanların ikna olması içlerinde önemli bir duygunun olup olmadığına bağlıdır. Bu duygu ‘istektir’ Eğer istek duygusu varsa ikna gerçekleşir. Eğer istek yoksa ikna gerçekleşmez. İsteksiz razı olmak ikna olmak değildir. Aracınız satarken alıcının verdiği fiyata razı olursunuz. Ama asla bu ikna olduğunuz anlamına gelmez. Razı olunan durumlar insanda üzüntü, küskünlük ve intikam hissi gibi olumsuz duygular oluşturur.

‘İstek’ nasıl yaratılır?

İnsanlardan bir şey yapmaları, bir şeyi değiştirmeleri ya da bir şeyden vaz geçmeleri istendiğinde zihinlerinde ilk şu soru oluşur:

“Eğer……. yaparsam sonucu/sonuçları benim için ne olacak?”
“Benim bundan bir kazancım var mı? Varsa ne kadar?”
“Kaybım olabilir mi? Olabilirse ne ve ne kadar?”

Eğer yanıt bir kazançsa ve bu kazancın miktarı cazipse İSTEK duygusu oluşur ve iknanın gerçekleşmesi kolaylaşır. Böyle durumlarda beyinde kazanç terazisi devreye girer:

“Ne yapacağım ve karşılığında kazancım ne kadar olacak?”
Terazi kazanç tarafında ağır basıyorsa istek ve sonucunda ikna gerçekleşir.

İnsanları ikna ederken istek yaratabilmeniz için onlara algılayabilecekleri BİR KAZANÇ sunmanız gerekir zira kazanç isteği oluşturur ve arttırır.

“Bu yaz Belek’te, her şey dâhil bir tatil köyünde tatil yapmayı öneriyorum. Eğer böyle yaparsak hem akşam yemeği için bir yer bulma sorunu yaşamayacağız hem de çocuklar geçen yıl ki gibi sıkılıp durmayacak”

Mesleğinizi satışsa müşterilerinize sunacağınız önerilerinizi mutlaka bir KAZANCA bağlayın. Zihinsel terazinin iyi çalışabilmesi için bu kazancı AÇIK ve NET olarak ortaya koyun:

“Sizden siparişinizi 100 adete çıkarmanızı öneriyorum. Eğer bunu yaparsanız dönem iskonto primini kaçırmamış hem de yıl sonu primini de garantiye almış olacaksınız”


 İnsanları İkna Ederken Kazancı Sunun…

0 yorum:

Yorum Gönder